Friday, 4 October 2013

Apa cerita sekarang?

Assalamualaikum...apa cerita sekarang?


  1. Laporan Ketua Audit Negara untuk tahun 2012 sudah published dan banyak sekali loop-holes, incompliances, not so prudent expenses dan lain-lain yang korang rasa tak patut sudah didedahkan.  Kelemahan demi kelemahan didedahkan, aku? tepuk dahi sebab sebagai auditor aku pandang ini sebagai biasa kalau hanya highlight tapi tanpa follow-up sama dengan no-point.  Tapi disebaliknya at least rakyat tahu prestasi kerajaan sekarang.  Selepas itu semua jadi pakar ekonomi dan auditor..syabas!
  2. Dah lama tak main paintball, then pada 28 September lepas  aku dan rakan seperjuangan KL Mayhem (dibantu oleh pejuang-pejuang import) memasuki pertandingan Liga Kampung siri kelima yang di adakan di Sri Awani Paintball, Bandar Baru Bangi.  Pada pendapat aku, field yang selesa, organizing yang power syabas! dan kepuasan tidak terhingga!. Terima kasih
  3. Oh aku akan bertunang lagi beberapa belas hari lagi, pergh..gementar pun ada.  Bak kata mak aku, baru tunang relax uh.  Alhamdulillah, sejak lahir kedunia ini 27 tahun lepas this is one of the achievement that I wouldn't want or think to be screwed insha Allah. Nak kawin dah ko ye..bak kata mak cik kat sebelah
  4. Sudah 3 bulan aku menjadi staff kepada salah satu anak syarikat GLC di Malaysia.  Berfokuskan kepada project management & implementation  insha Allah, aku akan berusaha bersungguh-sungguh sebagaimana sebelum ini dan bekerja kuat (nak kahwin doh..kena kerja kuat hahaha)
  5. Antara projek nasional yang aku dah audit semuanya memeningkan kepala, tidak apa itu aku anggap sebagai satu cabaran, bak katan boss aku "Let's challenge ourself"...haa ye challenge -____-
  6. Duit banyak nak kena simpan dan pada masa yang sama tu jugaklah dia mengalir dengan lajunya..Ya Allah, berikan hamba-Mu ini kekuatan untuk menghadapi salah satu cabaran dalam hidup - Financial stability 

Serai @ Paradigm Mall, Kelana Jaya

Last weekend we head down to Serai @ Paradigm Mall as my little brother wanted to treat us as he has gotten his first salary.  Anyway, I have been to the first Serai branch at Section 3 Shah Alam which is now known as Serai Thai and also to Serai @ Empire, I must say that both restaurant gave me the good dining experience both food and ambient. 
It is located at the Boulevard area, just above Fa Ying by Rama V and beside the Purple Cane.  Afraid not, to find the place will not a hassle for you as there are a lot of signage to help you to go there. 


 We had quite a dinner that night, and we started with the Serai Tasting Platter @RM35, it has mixed of mushroom sauce with couple slice of bread, several stick of chicken and beef satay and fried calamari.  I love this appetizer as we can taste what will they offering before going to their main course. 


Next, we order couple of main dishes and one of them is the Steamed Seabass with Lime @RM72.  I like the fish, the meat taste so fresh and mixed well with the gravy.  With the squeeze of the lime, it amplify the taste.   


Then one of my ultimate favorite for seafood dish is Buttered Prawn (Standard Size) @RM 52 and Deep Fried Honey Squid (Standard Size) @RM20.  The, prawn is at decent size which acceptable for my liking and the buttered egg were done perfectly (again as to my liking). 



Maha Cendol at Bangi

After half day of paintballing and quite a heavy lunch on the beautiful weekend.  We just drove around Bangi to find something sweet which preferably cendol! as being the favourite one of my friends.  The we stumble upon a small stall beside the roadside heading to Kompleks PKNS Bandar Baru Bangi.

Behold..Maha Cendol as their tag line state that `Keep Calm & Eat Cendol'.  One of the selling point of their cendol which is the usage of Coconut Palm Milk (Santan Kelapa Sawit) instead of the usual Coconut Milk.

The environment of the stall which also serve local malay kuih, laksa and mee kari

Yummy Maha Cendol with...


 Mango bits...ultimate!


and Red coloured sagoo...yumms

I would say this would be one of the nice cendol in Bangi area and they also can be reach via their twitter @MahaCendol

Enjoy!

Wednesday, 10 July 2013

Ramadhan 1434H




 
Alhamdulillah, the month that we have waiting for has come.  This is the month for us to reflect on what we have did so that we can revisit that so that we can be a better muslim.
 
Insha Allah, this Ramadhan I want to improve myself on reading the Quran and try to understand the gist of it as the Quran is our source for quidance
 
"This is the Book about which there is no doubt, a guidance for those conscious of Allah." (Surah al Baqarah:2)
 
A little bit of tips to whom who want to start reading the Quran and continuously nurture it to become our lifestyle, insha Allah:
  1. Start a daily routing of reading a little bit of Quran with translation, make what work best for you either a half a page, several verses, or a page a day. As long it become our daily dose of the Quran. 
  2. Make sure that we have at least one Quran with the translation depends on your preferred language.
  3. In the age of smartphones, use the technology to our spiritual advantage.  Maybe, you can download any respective Quran app and whenever we have the time, we can simply open the app and read it. 
  4. Start studying the common Surah that we read in Solah so that we can really get deep into it while we're in Solah, insha Allah. 
  5. Listening to Quran lessons whether it be offline or online, it doesn't matter.  Make an effort to know and understand the Quran more and more. 
This also will be a reminder to me, as there is much more that we can learn from the Quran.  The thing about Quran is that, it is like an ocean that has no bottom.  Once you dive into this ocean, you'll just go deeper and deeper.
 
Salam Ramadhan

Monday, 8 July 2013

Kuasa Cinta

Aku tertarik dengan article yang aku baca sambil melayari internet daripada panel penulis JAKIM (maaf aku tidak dapat memberi link sebab dah hilang sebab post ni merupakan draft yang berzaman aku simpan haha.
 
Rasulullah SAW bersabda: "Cintailah siapa yang ada di bumi supaya kamu akan dicintai oleh makhluk yang berada di langit " (Riwayat Tabrani)
 
Kamu tidak akan beriman sehingga kamu berkasih saying.  Mereka berkata: "Kami semua pengasih" Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya bukanlah mengasihi seorang sahabatnya sahaja, akan tetapi membawa rahmat kepada manusia, mengasihi semua manusia". (Riwayat Tabrani)
 
Erti Cinta
"Kata pujnagga cinta letaknya di hati,  Meskipun tersembunyi, namun getarannya Nampak sekali.  Ia mampu mempengaruhi fikiran sekaligus member kesan kepada tindakan.  Sungguh, cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat.  Cinta mampu melembutkan besi, menghancurkan batu karang, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat hamba menjadi pemimpin.  Inilah dahsyatnya cinta!" (Jalaluddin Rumi).
 
Alangkah indahnya Islam! Di dalamnya ada syariat yang mengatur bagaiman seharusnya manusia mengelola perasaan cintanya, sehingga menghasilan cinta yang lebih dalam, lebih murni dan lebih abadi.
 
Islam mengajarkan bahawa seluruh kuasa cinta manusia harus dipupuk menuju pada Allah Yang Maha Pencipta sehingga cinta kepada-Nya jauh melebihi cinta pada sesame makhluk.  Justeru, cinta pada sesama makhluk dicurahkan semata-mata kerana mencintai-Nya. 
 
Asasnya adalah firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 165, "Dan di antara manusia ada orang-orang yang mengambil selain Allah untuk dicintainya; mereka mencintainya sebagaimana mere mencintai Allah.  Sedangkan orang-orang yang bermian amat dalam (taat) cintanya kepada Allah".

Pengurusan Cinta
Islam mengajar manusia tentang pengurusan cinta, iaitu bagaimana manusia seharusnya menyusun skala priority cintanya.  Urutan tertinggi perasaan cinta adalah seperti berikut:
  1. Allah SWT
  2. Rasulullah SAW
Cinta sesame makhluk diuruskan sesuai dengan firman-Nya iaitu:
  1. Ibubapa
  2. Kaum kerabat
  3. Anak-anak yatim
  4. Orang-orang miskin
  5. Jiran tertangga yang dekat
  6. Jiran tertangga yang jauh
  7. Rakan sekerja
  8. Ibnu sabil (gologan berhak menerima zakat)
  9. Hamba sahaya
Sedangkan harta, tempat tinggal, dan kekuasaan juga mendapat posisi untuk dicintai pada tempat yang lebih rendah.  Maha Suci Allah, Allah Maha Hebat!

Perasaan cinta adalah abstrak.  Namun perasaan cinta mampu diwujudkan dengan tindakan yang nampak oleh mata.  Diantara tanda-tanda cita seseorang kepada Allah SWT adalah memperbanyakkan bermunajat, mendirikan solat sunat, membaca al-Quran dan berzikir kerana dia ingin selalu bersama dan mencurahkan semua perasaan hanya kepada-Nya.  Apabila Sang Khaliq memanggilnya melalui suara azan maka dia bersegera menuju ke tempat solat untuk berjumpa dengan-Nya.  Bahkan bila malam tiba, dia ikhlas bangun tidur untuk berduaan (berkhalwat) dengan Tuhan kekasihnya melalui solat tahajjud.  Betapa indahnya jalinan cinta itu!. 
 
Ini dapat dilihat daripada kata-kata di bawah:
"Seseorang tidak akan memiliki kebaikan, meraih kemenangan, merasakan kenikmatan dan kesenangan hakiki kecuali mengesakan cintanya kepada Allah SWT semata, dan Allah lebih dicintainya daripada yang lainnya" (Ibnu Qayyim al-Jauziah). 
 
Bukti Cinta
Namun hati-hati juga dengan cinta, karena cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin jika dicintanya itu disambut oleh para pencinta palsu.  Cinta yang tidak dilandasi kepada Allah.  Itulah para pencinta dunia, harta dan wanita.  Dia lupa akan cinta Allah, cinta yang begitu agung, cinta yang murni. 
 
Ramai yang mengaku mencintai Allah dan sering mengatakan mencintai Rasulullah, namun mustahil semua itu diretima Allah tanpa ada bukti yang diberikan.  Contohnya ketika Allah menguji cintanya, denagn memisahkannya daripada apa yang membuat dia lalai dalam mengingat Allah, selalunya manusia sukar menerimanya.  Ketika Allah memisahkan seorang gadis daripada kekasih hatinya, selalunya sang gadis itu akan lemah, lesu, sedih, kecewa dan terbaring sakit.  Pada ketika seorang isteri dipanggil menghadap Ilahi, sang suami pun tidak mempunyai semangat untuk meneruskan kehidupan. 

Ketika harta yang dimiliki hangus terbakar, ramai yang masuk ke hospital sakit jiwa, semua ini adalah bentuk ujian daripada Allah, kerana Allah ingin melihat seberapa dalam cinta hamba-Nya.  Allah menginginkan bukti, namun manusia kadangkala tidak berdaya membuktikannya, justeru cinteanya pada Allah selalu kecundang ketika Allah menarik sedikit nikmat yang telah diberikan-Nya.  Itu semua adalah bentuk cinta palsu.  Sedangkan semuanya sudah diatur oleh Allah, rezeki, maut, jodoh, dan setiap tarikan nafas kita, itu semuanya sudah ada suratannya pada Allah, kita hanya harus berusaha untuk merealisasikannya. 

Sungguh merugikan apabila manusia hanya diletihkan oleh cinta dunia, mengejar cinta makhluk, memburu harta dengan segala cara, dan tidak mahu membantu orang yang memerlukan pertolongan.  Sedangkan nasib di akhirat nanti adalah ditentukan oleh amalannya ketika hidup di dunia, bersungguh-sungguh mencintai Allah, atau terlena oleh dunia yang fana ini.  Hnay orang yang bertakwa sahaja yang mampu membuktikan cintanya yang sejati kepada Allah SWT.

Kata-kata yang tepat untuk itu seperti di bawah:
'Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu' (Iman Nawawi).

Cinta Allah
Yakinlah wahai saudaraku, kesenangan dan kesusahan adalah bentuk kasih saying dan cinta Allah kepada hambanya yang berima.  Kesusahan yang diberi Allah adalah tarbiyah terhadap ruhiyah kita daripada Allah SWT, agar kita sedar bahawa kita sebagai makhluk adalah bersifat lemah, kita tidak mampu berbuat apa-apa pun kecuali atas izin-Nya.  Akhirnya tinggal bagi kita membuktikan, dan berjuang bersungguh-sungguh untuk memperlihatkan cinta kita pada Allah, agar terhindar daripada cinta palsu. 

Dan Allah tidak akan menyia-nyiakan hambanya yang betul-betul berkorban untuk-Nya.  Untuk membuktikan cinta kita pada Allah, ada beberapa perkara yang perlu kita persiapkan iaitu iman yang kuat, ikhlas dalam beramal, berusaha bersungguh-sungguh untuk melaksanakan ibadah wajib dan sunah, seperti qiamullail, puasa sunat, membaca al-Quran dan menuntut ilmu.  Buah dariapada ibadah yang kita lakukan pada Allah, dengan keistiqamahan mengamalkannya dalam setiap hembusan nafas dan langkah hidup ini, Insha Allah kita akan dapat menggapai cinta dan keredhaan-Nya. 
 
Cinta dan kasih saying membawa kepada kebahagiaan.  Isteri menyayangi suami, ibu bapa menyayangi anak-anak, anak-anak menyayangi ibu bapa, jiran-jiran menyayangi jirannya, maka hasilnya masyarakat akan hidup dengan berkasih saying dan dunia pun akan aman dan damai. 
 
Kasih saying penuh dengan rasa ikhlas kerana mencari redha Allah.  Kasih kepada seorang saudara menceganya daripada menderhakai Allah, saying dalam persahabatan dalam memburu kejayaan yang diredhai Allah Maha Pencipta, kasih sayang kepada masyarakat dengan seruan ke arah kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.  Itulah kasih sayang yang sejati. 
 
Islam menggalakkan umatnya hidup berkasih sayang.  Haram hukumnya membenci serta memutuskan kasih sayang sesama manusia, kerana ia mengundang azab Allah SWT. 
 
Begitulah petikan dari article yang aku baca, agak terkesan juga kepada aku sebenarnya.  Antara kesimpulan yang boleh aku huraikan ialah:
 
  1. Hidup dalam berkasih sayang membawa kepada keamanan masyarakat. 
  2. Cinta dan kasih sayang merupakan motivasi paling hebat dalam diri manusia. 
  3. Tanpa kasih dan sayang hidup tidak bermakna dan bahagia. 
  4. Suburkan kasih sayang sesame manusia dengan mengamalkan segala yang diredhai Allah SWT.

Jazakallah =)

Friday, 28 June 2013

Kad Kredit vs Tunai - Pandangan peribadi

Aku setuju betul dengan apa yang rakan blogger MySham tentang tips beliau berkenaan penggunaan kad kredit vs tunai.  Memang betul kebanyakkan orang banyak bercakap supaya berbelanjan ikut kemampuan or spend within your means tetapi pada pandangan aku jika kita bijak berbelanja dan tahu macam mana nak manipulasi method atau instrument pembayaran yang ada why not?

Impulsive purchases memang akan wujud jika kita tidak ada disiplin dalam berbelanja, tetapi jika kita bijak menangani masalah ini aku rasa tiada masalah (i.e. amaun yang tertangguh perlulah dibayar tepat pada masa atau within masa yang diberikan) untuk mengelakkan interest yang melambung akan di kenakan contoh dari 13.5% terus ke 18%. Memang confirm sampai bila pun anda masih berhutang. 

Aku sudah mengalami zaman tidak bayar hutang kad kredit tepat pada masanya, betul aku memang menyesal dan dengan kerana itu aku susun strategi untuk habiskan juga outstanding balance yang ada iaitu tetap kan 15% from total outstanding every month, well at least it works for me..Alhamdulillah

Antara kelebihan penggunaan kad kredit ialah mata ganjaran yang berbagai nama (contoh Maybank, Treatpoints) digunakan oleh pihak bank.  Pilihlah, kemudahan mata ganjaran yang tidak ada tempoh luput (expiry) which kita boleh guna lagi sampai habis.  Mata ganjaran yang boleh digunakkan especially untuk barang yang bukan dalam kategori keperluan, macam ayah aku every year dia akan tebus periuk lah, beg travel, dan macam-macam lagi.  So how about being an intelligent consumer? for a change.

Bagi aku ada faedahnya pembayaran guna kad kredit ni sebab, kerja aku memerlukan aku untuk selalu outstation dalam dan luar negara.  Jadi untuk mengelakkan untuk membawa wang tunai yang banyak dan terjadi kecurian, eloklah cari satu medium untuk menggantikan wang tunai, tetapi awas! make sure yang kita ada cukup tunai untuk pembayaran balik di akhir outstation nanti.

Macam yang di-highlighted oleh brother MySham juga kad kredit juga boleh menjadi instrument untuk menunjukkan kepada pihak bank (bagi yang nak apply untuk berbagai jenis pinjaman) yang kita ni merupakan peminjam dan pembayar yang baik (good paymaster). Yang ini aku memang setuju.

Kad kredit ada keburukan dan kebaikan, tetapi jika kita disiplin dan tahu bagaimana nak gunakannya dengan betul sebagai satu payment instrument insha Allah boleh beri faedah kepada pengguna. 

The important thing discipline, make the purchase worth for you and live in moderation

Wednesday, 26 June 2013

Self Audit

Sedang aku bertungkus lumus hendak menyiapkan report audit yang perlu aku hantar pada hujung minggu ini.  Aku surf sikit internet mana tau ada benda yang menarik.  Sedang aku surfing, aku teringat aku dah lama tak menjengah ke blog antara penulis yang aku follow.
 
Wah dah tukar banner, brother Angel Pakai Gucci ni, yang membuat aku tersentak dengan perkataan yang tertera di banner beliau
 
"We do too little dakwah
Too little tarbyah,
And too much Jahiliyyah,
Yet we aspect to enter
Jannah..?? Pfttttt
 
Bagi aku ayat ini memang powerful, memang aku tersentak dan mula mengelamun memikirkan apa yang dah aku lakukan untuk tarbiyyah, seperti yang disarankan dalam Al-Quran
 
"Sampaikan lah walaupun hanya dengan sepotong ayat"
 
Well, aku setiap kali aku berfikir perasaan sebak memang akan hadir dalam diri, mungkin sekarang boleh disembunyikan tapi sampi bila, aku ni manusia biasa yang tidak boleh lari dari dosa dan keJahillan. 
 
Tak terkecuali akan kedengaran ada sahaja ayat-ayat atau percakapan orang yang memperlekehkan usaha aku, tapi aku tahu ini yang aku pilih which mean aku kena kuat.  Pedulikan apa orang lain fikir, yang penting sentiasa perbuatan aku insha Allah aku lakukan dengan istiqamah. 
 
Mudah-mudahan, usaha yang aku buat diberkati dan diredhai oleh Allah SWT
 
p/s: akhir-akhir ni suka pulak aku baca artikel dakwah ni, eh bukan la akhir-akhir ni dulu ada juga tapi dah lari sikit hehe
 

Tuesday, 25 June 2013

Project Chloe: Early Progress (Sport Rims, Tires and brake pads)

Hi,

I think it has been a long time since my update on the Project Chloe that was published about 2 years ago, yes that long huh

In the nutshell, the planning last time were as follows:
  1. Replacing the stock rims with a new set of wheels in 17" by either from Advanti or Lenso.  Projected cost about RM2500
  2. Put new set of disc brake for the rear brake which planning to put some ATX or Bendix.  Projected cost about RM500/pair
  3. Stabilizing the car voltage, to put Raizin by Pivot to handle and stabilize the voltage.  Cost about RM200
  4. To increase the power of the car by changing the stock exhaust and extractor to a custom made which will cost around RM1500
Well 2 years has gone and these were some of the small upgrades that I have done to Chloe as follows:
  1. Stock rims change to R3 Gun Metal 16" Sport Rim from R3 wrapped with Bridgestone Potenza Adrenaline RE002 205/50/16 tires. 
  2. No rear brake disc that was change, I just change the front brake pads to the Bendix Metal King brake pads. 
  3. No Raizin install at the moment
  4. No upgrading of extractor at the moment
As at now, these are the progress of the project and due to insufficient fund I might delay a bit on to upgrading other parts. 
 
 

Jogoya - Starhill Gallery, KL

Hai

Couple of week a go my good friend from Singapore told me and the gang that he wanted to come back to our neighbourhood for a short leave and wanted to treat us bersempena birthday dia.  Well after several discussion in the group, we had come into decision to have a lunch at Jogoya, Starhill Galery.

Well before we head down to Jogoya, I have look around on the past review on several blogs.  As ever since Jogoya, the famous restaurant from Taiwan opened in Malaysia, there has been a buzz around town saying how good their buffet spread is.  So, based on that we took the opportunity to savour the seafood delights at Starhill Galery. 

The restaurant is located on the third floor which also known as the Relish Level.  It is advisable to book a table especially for dinner as it is pretty much crowded but at the time we went there the crown seem more towards okay.  You still need to pay for your meal in advance in order for you to proceed.

Masuk sahaja ke dalam, you will be greeted `irashaimase' by their staff that means `Welcome' you to the restaurant.  After you go along the payment counter you will be greeted by the water features before entering the dining area.  The restaurant is pretty dark and full of little corners and nooks.

Since it was quite a number of us (5 to be exact), we got ourselves a decent size dining table.  It let say you want to come as a couple, they give you a small sized booth with not much of a view as it faces a wooden wall.  For larger group, there are also VIP rooms that can be used for different purposes which perfect for family gathering and such.  Every table gets a portable burner to cook a certain dishes like claypot. 


 
You also will get a metal clip (as above) with your table number on it.  This clips were used to order a cooked meal after you peruse the different counters where you can drop this clip into the glass bowl that will have the description of the food and they will send you the food once it is ready.  Well, agak lama juga nak tunggu makanan tu siap..please be patient on this. 



This place is huge as it divided into several section which one will get confused on what they have and where things are located around the different counters.  I do spend quite some time at the sashimi/sushi counter as it had great lighting there and the arrangement is so beautiful!.  Their sashimi and raw seafood is packed on top of beds of crushed ice to keeps the seafood fresh.

There were quite a selection of sushis and you could also order a California roll to be hand rolled from the counter.  Next to it is a selection of cold appetizers line wakame seaweed, cold soba noodles and ets.

If you are not a fan of raw seafood, you can always head down to several counters that served fried seafood which battered in light and crispy tempura.  Oysters are abundance at this place - besides eating them raw with pinch of lemon, you can also get them baked with cheese in the cooked food section.  There are a lot of section as the place is so huge!.

For dessert fan, I think this will be the perfect place for you as they have a lot of selection that can be choose.  Although they have no traditional Japanese sweets like the Matcha Aisu Kurimu or the green tea ice cream but they do have MochiThey have a myriad selection of ice-cream (they have Haagen Dazs and also New Zealand Naturals which a yeay for me and a very good deal since these ice-cream retailed at quite a price for a scoop. 

They also have a large selection of desserts behind a glass counter for you to choose from like the coconut and mango pudding, tiramisu, fruit tarts, cheesecake, almond tuiles, waffles and etc.  There are a lot of drinks to choose from, personally I like the sweet coconut water that you can get from the cute coconuts and coffee that you can make from their machines. 

The place is so huge and maybe could bring a little bit confusion to other but you can always ask their polite and helpful staff for any help

On the other note, the restaurant also runs a VIP members program which entitles you to privileges such as special menu items as from my observation at each of the section, there will be special menu that can be order by VIP member only.  Further info on how to become their VIP member you can go to the VIP member section at their website.

If you love Japanese food, I can assure you that this is the place for you as you can indulge yourself to the buffet spread especially their fresh seafood.  Just prepared to camp out at the place for almost two to three hours to.

Jogoya
T3, Relish Floor
Starhill Gallery
Kuala Lumpur

+603-2142 1268

Pork-free

Lunch (RM78++)
11:30am - 4:20pm (Weekday)\
11:00am - 4.20pm (Weekends)

Dinner (RM88++)
5:00pm - 9.30pm (Daily)

Supper (RM78++)
9:40pm - 11:40pm (Daily)


 

 

 

 

 

 

 

 
 

Please be gone Mr.Awkward

Salam blog walker,

Alhamdulillah, we have gone through 27 days of Ramadhan and InsyaAllah another 3 days all Muslim around the world will be celebrating Hari Raya Aidilg Fitri (Eid-Fitr for non-Malaysian) on 1st Sywal 1431H (InsyaAllah on the 10th of September 2010. Surely, by this time, most people are doing their last preparation in regards of the celebration and not to forget the sadness of leaving the month of holiness, the month of Ramadhan whereby at this month, we as a Muslim has been given the chance to build-up, improve our ibadah towards Allah SWT thorough fasting, recite the Al-Quran, Infaq, do a good deeds and avoiding all the wrong doings. Nonetheless, time that has passed would never come back again and we must be grateful and syukur for Allah SWT that has given us the chance to live throughout Ramadhan Al-Mubaraq.

You guys must be wondering, why the title does not jive with what I'm saying in the early part of this entry, well that is just an opening to commemorate the come-to-end of month of Ramadhan before I post my Hari Raya wishes later.

About Mr.Awkward, I think I've mention in previous post here on the awkwardness that has surround me for quite some time and that issue has coming to its end when for the past few days, I've been given the guts and strength by Allah SWT to overcome the poison of Mr.Awkward by started to communicate with her.

Another adventure

Hello semua

I think this time around I want to blog in my mother-tongue language since sekarang ni it people just doesn't care what time of language that you are communicate with..so I choose man-glish!

Well, I guess it has been a while since I last post anything in my own blog, yes I do agree that originally this blog was intended to record the adventure (as you can see from the header) that I am or I will go through out the day or the week or whatsoever.

Heh,

Tidaknye menjadi kesampaian, it always come to writer's block everyday now and then...sampai lah penyakit malas tu dating.

Padahal as per my observation and blog walking ni, aku tengok banyak je blogger-blogger otai yang boleh post on average 1-2 post on daily basis..aku memang envy dengan mereka ni.  Walaupun mereka ni not a full-time blogger which mean they have their own life and career to preach outside this blogging life..still they manage to spend their time (individually or bringing their families to the event organised by all sort of organization.

Kudos to you guys!

Sunday, 3 March 2013

Going wild

Hola!

it has been a while, in fact a long while since I left this blog. No specific reason actually..err..i think might as well I list down the reason, here goes

  1. outstation
  2. no idea
  3. looking out for girls (hahah...hey I need a life too what..lol)
  4. work
  5. saving money to get married..erkh

anyhow, there were a lots of thing happening since last time.

I would like to share some of that with you and with pictures too!

Here goes....

Tauhu Goreng of Warong Saga - To die for!, my latest makan place in Johor


Standard Chartered tower of Singapore, huh look like Manhattan to me, nice composition


all-time fav, mee rebus tulang ZZ Corner!


Monster Energy drink, bought from 7E Singapore...taste great!


Kaw-kaw burger from Mayang Oasis, PJ, finally they has opened a branch in PJ..well it taste quite good thou


Nasi goreng seafood, another must-try when you ever visit Johor located at Stulang Laut, near The Zon Regency and the same row of 7E

Food..food..food, yes most of my life surrounded by food and yes it effected my weigh very bad but at least I do enjoy it!

Hah, Alhamdulillah I also has completed one of the element that you need to do to get married which is attending the Pre-Marriage Course at Astana Mukmin, with a standard fee of RM80, you will get the lifetime certificate from JAWI (make sure that your private place is certificate by your own district's Islamic office), a Gerbang Perkahwinan book (published by JAKIM), basic stationary and one of the most important thing thee all-you-can-eat buffet lunch.

All in all I think this course is quite affordable to compare what you will get when attending it

Oh, insyaAllah I will go to Indonesia for another audit trip and this time will be quite long and do you know Indonesia also has a place called Subang hahaha. Anyhow, at least I'm not only get the chance to go to the famous place which is the nearby Bandong

Well, see you guys around
 

Maybe you will like

Related Posts with Thumbnails